Beurs van Berlage en Nationaal Monument op de Dam 

Vanaf het Centraal Station loop je over het Damrak naar de Dam, het historische hart van de stad. Hierbij wandel je langs de Beurs van Berlage uit 1903, dat tegenwoordig een centrum is voor congressen en evenementen. Op de Dam vind je het Nationaal Monument, een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Hier vindt jaarlijks op 4 mei de Nationale Dodenherdenking plaats, die onder anderen door de koning wordt bijgewoond.

De Wallen en de Oude Kerk

Vanaf de Dam kun je via de Damstraat naar de Oudezijds Voorburgwal wandelen. Je bevindt je nu in het hart van de Wallen, de bekende rosse buurt van Amsterdam. Wist je dat dit al meer dan vier eeuwen een centrum is van prostitutie?
Op de Wallen bevindt zich ook de Oude Kerk, Amsterdams oudste kerk en gebouw. Via de Oudezijds Achterburgwal kun je in omgekeerde richting terugwandelen, waarbij je langs de bekende stripclub De Bananenbar komt.
Op de Wallen kun je op veel plekken ook lekker lunchen. Bij Italiaans restaurant Il Mare bijvoorbeeld. En wat dacht je van heerlijke saté, spareribs of biefstuk bij De Haven van Texel? Of anders het oergezellige De Bekeerde Suster? Keus genoeg!

Begijnhof

Via de Oudezijds Achterburgwal kom je uiteindelijk uit bij het Rokin. Op huisnummer 96 bevindt zich het Huis Hajenius, één van Europa’s meest gerenommeerde sigarenhuizen. Zeker de moeite waard om eens binnen te wandelen. Op steenworp afstand van het Rokin ligt het Begijnhof aan het Spui. Dit is één van de bekendste hofjes in Amsterdam. Het is tevens het enige hofje dat gesticht is in de middeleeuwen en daarmee binnen het Singel ligt. De huizen in het Begijnhof worden nog altijd bewoond. Maar of het rustig wonen is met zoveel toeristen in je achtertuin?

Anne Frank Huis

Steek vanuit het Spui achtereenvolgens de Herengracht en Keizersgracht over, en je komt op de Prinsengracht. Wandel nu in noordelijke richting en je komt vanzelf bij het wereldberoemde Anne Frank Huis uit op nummer 263-267. Eén van de top-10-bezienswaardigheden in Amsterdam.
Natuurlijk raden we aan even een kijkje te nemen in het Anne Frank huis.
Het vervolg van je wandeling gaat dan door de Jordaan. 
Deze typisch Amsterdamse en oergezellige volksbuurt ligt op steenworp afstand van het Anne Frank Huis. Als je geen tijd hebt voor de complete wandeling, kun je natuurlijk ook alleen deze Jordaanwandeling maken. Je kunt dan het best vanaf het Centraal Station via de Brouwersgracht direct naar de Jordaan lopen.

De Jordaan

In de Jordaan vind je twee dozijn hofjes. Het bekendste hofje in de Jordaan is ongetwijfeld het Karthuizerhofje uit 1650. Dit hofje is ook wel bekend als het Karthuizer Weduwenhof, een verwijzing naar de vroegere bewoners: weduwen. Veel van de historische panden in de Jordaan zijn voorzien van gevelstenen, elk met een eigen verhaal. Op je rondwandeling door de Jordaan loop je natuurlijk ook even binnen bij Café Lowietje, bekend van de tv-serie Baantjer.

Lindenmarkt en Papeneiland

Als je op zaterdag in de Jordaan bent, moet je zeker eens de Lindenmarkt op de Lindengracht bezoeken. In 1886 ontstond hier het Palingoproer. Deze volksopstand brak uit toen de politie het palingtrekken, een volksspel, probeerde te verhinderen. Bij deze opstand vielen 26 doden. Op de hoek van de Lindengracht vind je café Papeneiland. In de kelder van dit café vind je de uitgang van een vluchtroute voor de Papen, die na de alteratie van 1578 hun geloof niet meer mochten belijden. Deze vluchtroute loopt naar de toenmalige Rooms-katholieke schuilkerk op Prinsengracht 7.

Noorderkerk en Noordermarkt

Als je van café Papeneiland over de Prinsengracht in zuidelijke richting loopt, kom je langs de Noorderkerk, één van de bekendste monumenten in de Jordaan. Aan de ingang van de kerk staat een beeld dat herinnert aan de Jordaanoproer van 1934. Op de Noordermarkt staat ook een beeld van Woutertje Pieterse en Femke, uit het werk Geschiedenis van Woutertje Pieterse van Multatuli. De Noordermarkt heeft in zekere zin de rol van het Waterlooplein overgenomen. Op zaterdag is er een (biologische) boerenmarkt en op maandag ouderwetse vlooienmarkt. Hier komt een einde aan onze rondwandeling. De kortste weg terug naar het Centraal Station is via de Brouwersgracht. Hier kun je metro 51 pakken, die je bijna voor de deur van Qbic Hotel Amsterdam WTC afzet.

Wandel ze en geniet!

Photo by Matheo JBT on Unsplash

Book Nowcalendar

Book Now

bedBook a Room

arrow-down

Check-in

Check-out

Promo Code